T.C.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ II. TEZSİZ LİSANSÜSTÜ İŞLEMLER KILAVUZU VE İLAN METNİ
GENEL BİLGİLER ve BAŞVURU KOŞULLARI
Başvuru sistemi Tezsiz Yüksek Lisans Başvuru ve Ön Kayıtlar (05.09.2024 – 12.09.2024) tarihleri arasında yapılacaktır. (Sistem 05.09.2024 tarihinde saat 10:00 da açılacak – 12.09.2024 tarihinde saat 16:30 da kapanacaktır.)
- Ön kayıtlar; basvuru.marmara.edu.tr adresine yapılacak olup, hesabı olmayanlar “yeni hesap” oluşturmalıdırlar.
- Ön Kayıt sırasında, aktif olarak kullanılan e-posta adresinin ve cep telefonu bilgilerinin girilmesi zorunludur.
- Onay verilen veya belgelerde eksiklik/hata olan adayın belirttiği e-posta adresine bilgilendirme yapılacaktır. Başvuru ekranından sınav giriş belgesi alınmalıdır.
- Tercih yapar iken başvuru yapılan programın alan sınırlamalarını dikkatle kontrol ediniz alan sınırlaması uymayan bir programa başvuru yapmanız ve onaylanması halinde dahi başvurunuz iptal edilecektir.
“Onaylanmış tercihler değiştirilemez ve silinemez.”
- Yurt içindeki bir Üniversiteden mezun ya da mezun aşamasında olan adayların bazı bilgileri (Üniversitesi, genel ağırlıklı not ortalaması vb.) YÖKSİS (Yükseköğretim Bilgi Sistemi) üzerinden çekilecektir. Bu nedenle YÖKSİS kaydı olmayan adayların mezun ya da mezun aşamasında oldukları bilgisinin Üniversiteleri tarafından işlenmesi gerekmektedir. Bilgileri YÖKSİS üzerinden alınamayan adaylar başvurularını tamamlayamayacaklardır.
- Yurt dışındaki bir Üniversiteden mezun olan/olacak adaylar, bilgilerini sistem üzerinden kendileri gireceklerdir. Üniversite adı olmayanlar Yurtdışı (diğer) üniversite seçeneğini seçebilirler.
- Adaylar bilgilerini https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-kurulu-baskanligi adresinden sorgulayabilir.
- Mezun olabilecek durumda başvuru yapanlar, kesin kayıt tarihlerinde mezuniyet belgelerini ibraz etmek zorundadırlar.
- Yüzlük not sistemi uygulamayan yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin notlarının yüzlük sistemdeki karşılıkları YÖK’ün bu konuda ilan ettiği tablo dikkate alınarak hesaplanır. YÖK dönüşüm tablosu için ; (http://www.yok.gov.tr/documents/10279/31737/4_luk_sistem_100/f3d72044-c756-4302-ab26-91af35f45f43) adresinden bilgi alınabilir.
- Yurt dışındaki bir Üniversiteden mezun olan/olacak adayların not döküm belgelerinde (transkript) 4'lük veya 100'lük sistemde hesaplanmış not ortalamasının bulunması Bu hesaplama Üniversitemiz tarafından yapılmaz.
- Meslekî bilgi değerlendirme sınavına girmeyen öğrenci mülakat sınavına giremez.
- Yedek listesindeki adaylar, ilgili tarih/tarihlerde Enstitümüze dilekçe ile başvurur. Dilekçe vermemiş yedekler, puanı yüksek olsa dahi kayıt hakkı elde edemezler. Başarı sıralamasına göre boş kontenjan kadar yedek liste, kesin kayıt için ilan edilir. Kesin kayıt hakkı kazanan yedekler ilgili tarih/tarihlerde kesin kayıt yaptırmak üzere Enstitümüze başvurarak kayıt işlemini gerçekleştirirler. (Yedek listeler Enstitümüz web sayfasında ilan edilir.)
- İlgili tarihlerde yapılmayan başvuru ve kayıt işlemleri için mazeret kabul edilmez.
- Bazı programlarda ön koşul olarak alan sınırlaması, bulunmaktadır. (Bkz. Kontenjan tablosu)
- Sisteme yüklenen belgelerin onaylı ve tamamen okunabilir olması gerekmektedir, aksi durumda başvuru geçersiz sayılacaktır.
- Tezsiz Yüksek Lisans programında yeterli öğrenci sayısına ulaşılmadığı taktirde program açılmayabilir.
- Tezsiz Yüksek Lisans programlarından 2024 – 2025 eğitim-öğretim yılı “Tezsiz YL” ücretleri; 200- + 1.200 Dönem Projesi TL dir. Katkı payı/öğrenim ücretleri Türkiye Halk Bankası Şubelerinden veya Elektronik Tahsilat işlemlerinden (İnternet Şube, Dialog, ATM, Mobil Bankacılık, veya https://harc.marmara.edu.tr/ adresinden) kredi kartı ile yatırılabilir. Kendi isteği ile kayıt sildiren adayların yatırmış oldukları katkı payı/öğrenim ücretleri iade edilmez.
- Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.
- ÖN KAYITTA İSTENEN BİLGİ VE BELGELER
- Mezuniyet Belgesi (pdf veya jpeg formatında sisteme yüklenecektir); Adayların mezun olmaları veya koşullu ön kabul için, öğrenimlerinin son yarıyılında öğrenci olmaları gerekir.
- Kesin kayıt tarihinde mezuniyet belgelerini ibraz edemeyenler asil olarak kazanmış olsalar dahi kesin kayıtları yapılmayacaktır.
- İstanbul İl Milli Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında başvuru yapacak olan adayların sistemde protokol çalışma belgesi alanına aktif çalışma belgelerini yüklemeleri gerekmektedir.
Formasyon isteyen programlar için; Diploma ve Formasyon Belgesi olanlar sisteme ikisini birlikte yüklemelidirler.
Uluslararası ve Karşılaştırmalı Eğitim tezli ve tezsiz yüksek lisans Programları için; adayın bu programlara başvuru nedenlerini özetleyen bir açıklama metninin de başvuru sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
- Mezun olmayan adaylar “mezun” kutucuğunu işaretlemeyecek ve bu alana belge yüklemeyeceklerdir.
- Transkript Belgesi (onaylı): (pdf veya jpeg formatında sisteme yüklenecektir); Başvuru sırasında mezun olmayanların transkriptlerinin en az 7 dönemlik olması gerekmektedir
- Fotoğraf (jpeg formatında sisteme yüklenecektir); Adayın tanınmasını sağlayacak şekilde vesikalık formatında olmalıdır.
- Türkçe olmayan belgelerde; Yurt dışında okumuş Türk vatandaşları ve yabancı uyruklu adaylar, ön kayıtta istenilen belgelerin (mezuniyet, transkript ve diğer belgelerini), Türkçe tercümesini, sisteme yükleyecek ve Yeminli tercüman onaylı belgelerini KESİN KAYITTA Enstitü’ye teslim edecektir.
KESİN KAYITTA İSTENEN BİLGİ VE BELGELER;
- Kayıt işlemleri belirtilen tarihler arasında ilgili enstitüler tarafından yapılacaktır. Eksik belge ile kayıt yapılamaz.
- Kesin kayıtta tüm belgelerin asılları gösterilerek Enstitümüz tarafından “aslı gibidir” şeklinde onaylanabilecektir.
- Kayıt, bizzat aday tarafından yapılmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise kayıt yapacak kişiden Noter vekâleti istenir.
- Posta yoluyla kayıt yapılamaz.
- Belirtilen tarihte kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.
- Mezuniyet Belgesi (Diploma): Belgenin alındığı Üniversite tarafından onaylanmış “aslı gibidir” fotokopisiyle kayıt yaptırılabilecektir.
- Formasyon Belgesi: (Formasyon Belgesi şartı isteyen programlar için zorunludur.)
- Kimlik Belgesi ve Fotokopisi
- Transkript Belgesi (onaylı): Kesin kayıt sırasında 8 dönemlik ortalaması hesaplanmış ve onaylı transkriptin ibraz edilmesi zorunludur.
- Askerlik Durum Beyanı: Bu belge E-Devlet sisteminden ya da askerlik şubelerinden alınabilir. Herhangi bir lisans veya lisansüstü programdan mezun olan adayların askerlik tecil işlemlerinin yapılabilmesi ve bakaya durumuna düşmemeleri için mezuniyet sonrası askerlik şubelerinden tecil işlemlerini yaptırmaları gerekir.
- Fotoğraf (3 Adet) Vesikalık olacaktır.
- Denklik Belgesi/Okul Tanıma Yazısı: Lisansüstü Tezli Programlar için Kesin Kayıt tarihlerinde aday tarafından ilgili enstitüye teslim edilecektir. Detaylar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı web sayfasında verilmiştir.
1) T.C. uyruklu olup, önceki öğrenimini yurt dışında tamamlayanların diploma denklik belgesi teslim etmesi zorunludur.
2) Yabancı uyruklu olup, önceki öğrenimini yurt dışında tamamlayanların okul tanıma yazısı teslim etmeleri zorunludur.
- Pasaport, mezuniyet ve transkript belgelerinin Türkçe tercümesinin, aslı gösterilmek koşuluyla fotokopisi Enstitümüz tarafından onaylanabilecektir.